.................selamat datang my dear all.................

......Assalamualaikum......

Terima kasih kepada korang yg dtg jenguk2 blog ni.
..

Aku hanya menulis ttg 'Personal Life-hepy + sad' ttg 'photography' dan ttg 'i am B2B', as a M2B n now i am mama.. hehehe.. like! like! like!

Tinggalkan link anda utk aku jejak kembali .

































.:TQ 4 yr supporting & i follow u next:.

.:be my stalker:.

.:klik iklan ni:.

December 9, 2014

Putra panggil aku MAK la plak daaah!..

Assalamualaikum............

Hidup ni penuh cabaran kan!..
Masa mula2 Putra panggil aku MAMA........ alahaiii cam syahdu syahdan je rs hatiku...
Cam mabelesss sgt jd seorg Ibu..
Cam x caya jek Putra dh blh panggil aku mama ..mama..mama..
(tp sleng ank aku cam lain skit bunyik dia.. meme..meme..meme... haaa, gitu laa..)..hahaa
............... tp aku rs mcm aku sorang je kan bertuah, sbb syahdu je rs Putra panggil aku mama...
Haiiii.......itu lah antara nikmat yg Allah beri apabila menjadi seorang Ibu.. Alhamdulillah...

Cabaran pertama, disebabkan idup aku skang nmpk la bermulanya pancaroba... dgn hati yg menangis2 x rela Putra di hantar ke rumah mertua, aku relakan jua pd mulanya.. sbb pengasuh xnk plak jaga Putra dah... alasan mmg x munasabah......................... tp wlu apa pn alasan dia, aku redha, mungkin ade hikmah yg lain nk dtg dlm hidup aku..........dan tuhan nk aku bersedia..
ya, itu mmg bnr2 berlaku slps itu.........

wlupn jenguk Putra kdg2 ari Rabu, kdg2 ari Jumaat, dan kdg2 hampir setiap hari......... aku cukup puas ati...
Duduk dgn Opahnya, mcm2 la perubahan yg aku rs... dia cium opah dia, aku terasa ati.. opah dia gurau dgn dia pn aku leh terasa cemburu.. blum lg ttg perkara yg lain2 nya.
OOOooo.. itulah perasaan yg mak aku pernah rs! kenapa?

Sbb..

aku pernah lalui benda yg sma semasa kecil..
aku dibesarkan oleh atok nenek sehingga 24 Thn..
skang aku plak rs mcm mn mak ayah aku rs dlu.... its my time!...
tp semuanya aku pasrah... adat la... nama pun idup beroda..

Sejak laki aku bertukar keje yg lbh fleksibel........... Putra kdg2 laki aku yg jaga..
Alhamdulillah, tidak la aku selalu berenggang dgn dia...
Budak, sng je tiru ape yg org ckp......
seminggu yg lps, Putra ade je kat rumah dgn laki aku...
Hari2 Putra panggil mama..mama...dlm ape jua......mmg rs heaven sgt..
dpt la skit mertua aku rehat2 kat umah klu Putra xde...

Lps seminggu berlalu, kembali rutin seperti biasa, Putra kne anta kat rumah mertua..
sbb mgu ni laki aku agak bz dgn kerja agent propertynya...

Bila ari jumaat Putra blk umah............................ Putra sebut MAK.. mak mak...
Putra panggil aku Mak ke?... menggerutu gak ati aku nk pk...
lama2 mmg betul, Putra panggil Makkkkk la Plak haiii..... Cabaran dtg lg!...
......................ok, 1 halnya lg, mertua aku ni mmg seorng pengasuh .. dia mengasuh bdk 1-6 thn + dgn anak2 buah mertua jg.. so bdk2 tu pun mmg panggil mertua aku , MAK...

aku pun menantunya pun pnggil Mak jg..
aku plak pening mcm mn nk clean & clear kan otak ank aku tu dr perkataan MAK..
aku mmg stress bile Putra panggil aku MAk...........
aku jd marah... jg geram, jd x nk layan Putra...
spi aku kdg2 tinggikan suara... Bkn Mak laaa!... Mama..mama.. asyik...Mak makkk.. 

See! betapa mudahnya budak2 pick-up ape yg org ckp... laki aku tau, aku berangin Putra panggil mak, slow2 je dr jauh aku dgr laki aku ajar blk cakp mama..mama...
dh xde dh panggilan manja Putra....mama..mama...mama...
ade tu ade, tp skit2 je aku dgr.....

kdg2 dia sebut Makma, makmaa.. mental tullaaa aku nk hadapi semua ni!..






0 comments:

.:Klik la iklan ni ha:.